Skip to main content

מה ההבדל בין ספק אינטרנט לתשתית

 |  Yossi Demri

תודו ששאלתם את עצמכם לא מעט פעמים למה צריך לשלם גם לספק וגם לתשתית ? או למה כאשר יש לפעמים תקלה באינטרנט אז מהתמיכה הטכנית של הספק אומרים שהבעיה כנראה בתשתית, והתמיכה של התשתית אומרים שהבעיה כנראה אצל הספק, ואז אתם מוצאים את עצמכם דקות ארוכות ואפילו ימים ארוכים (במקרים הגרועים יותר) בהמתנה ובציפייה שמישהו יציל אתכם ויאמר לכם מה לא בסדר בחיבור שלכם לאינטרנט ומי אמור לטפל בזה.

אז הגיע הזמן להבין אחת ולתמיד מה זה ספק, מה זאת תשתית, מי החברות בישראל שנותנות את כל אחד מהשירותים הללו, מה זה בכלל סיבים אופטיים, ולמה בלי ספק ותשתית אי אפשר לגלוש באינטרנט ?

תשתית אינטרנט

אז נתחיל מהבסיס - תשתית האינטרנט בנויה מכבלים או צינורות שדרכם עובר כל המידע באינטרנט. אותם כבלים מחברים בין הבית שלכם לבין המרכזייה או השרת של החברה שמספקת לכם את תשתית האינטרנט והלאה. ככל שהתשתית תהיה טובה ומתקדמת יותר כך גם איכות הגלישה תהיה טובה יותר, ללא ניתוקים עם מהירות גבוהה יותר.

בישראל יש 5 חברות אשר מספקות תשתיות אינטרנט, והן: בזק, הוט, Unlimited, פרטנר וסלקום. חברת בזק היא החברה הפופולרית והוותיקה ביותר מבין כולן אשר מספקת תשתית אינטרנט המבוססת על כבלי וחוטי נחושת, כאשר לכל לקוח יש תשתית פרטית ונפרדת משלו, להבדיל מ- HOT למשל.

חברת הוט היא החברה השנייה בגודלה בארץ המספקת תשתית אינטרנט, שאומנם גם מבוססת על כבלי נחושת, אך שלה עבים יותר, ובנוסף מדובר על תשתית משותפת, כלומר: הלקוח "חולק" את הקו שלו עם לקוחות אחרים שגרים באותו הבניין או הרחוב. כך שיוצא מצב שכולם משתמשים בעצם באותה התשתית. דבר אשר גורם לעיתים לעומס כאשר כל השכנים גולשים באותן השעות.

חברת Unlimited פורסת תשתית של סיבים אופטיים על גבי רשת החשמל של חברת החשמל והיא עושה זאת רק בערים מסוימות שבהן יש צפי לחיבור מספר גדול של לקוחות. התשתית של החברה מאפשרת ללקוחותיה לגלוש במהירויות גבוהות של עד 1,000Mbps בהורדה ו- 1,000Mbps בהעלאה. נכון להיום, תשתיות המבוססות על סיבים אופטיים נחשבות לתשתיות המהירות ביותר בעולם.

דרך אגב, לפני שאתם מתקשרים לתשתית שלכם ומבקשים להתנתק ממנה לטובת חיבור לסיבים אופטיים, אנו ממליצים קודם להתקשר לחברה המספקת את התשתית ולשאול האם גם באיזור שלכם נפרסה תשתית של סיבים אופטיים.

גם לחברות פרטנר וסלקום יש תשתיות המבוססות על סיבים אופטיים, אך אצלהן מהירות הגלישה היא לא סימטרית כמו ב- Unlimited, כלומר 1,000Mbps למשל גם בהורדה וגם בהעלאה. כאן מהירות הגלישה היא אסימטרית ויכולה להגיע למהירות של 1,000Mbps בהורדה ו- "רק" 100Mbps בהעלאה.

ספק אינטרנט

אם לצורך הדוגמה תשתית האינטרנט היא כמו כביש המשמש אותנו לנסיעה ממקום למקום, אז ספק האינטרנט הוא בעצם הרכב שלנו. ככל שהרכב הזה יהיה טוב, מהיר ובטוח יותר כך גם נוכל להגיע ליעד במהירות ובבטחה.

ונחזור אל עולם האינטרנט - ספק האינטרנט הוא זה שבעצם דואג להעביר את המידע מהמחשב האישי, הסמארטפון או הטאבלט שלנו שנמצאים בבית, במשרד, או בכל מקום אחר אל השרת או האתר שבו אנו גולשים ולהיפך. תפקיד נוסף וחשוב שיש לספק הוא תרגום מידע בינארי כמו 110111001 למידע ויזואלי, וזאת על מנת שלמשתמש יהיה קל ופשוט יותר להבין ולקרוא אותו.

גם הספק משתמש בתשתית אינטרנט כדי להעביר את המידע ממקום למקום וככל שהתשתית שלו תהיה טובה יותר כך גם העברת המידע תהיה מהירה ובטוחה יותר. חברת בזק בינלאומי למשל, פרסה כבל תת ימי מחופי תל אביב לאיטליה כדי להעניק לגולשיה חיבור יציב, אמין ומהיר יותר מהמתחרות.

להבדיל מתשתיות האינטרנט ששם ניתן למצוא "רק" 5 חברות, ספקיות אינטרנט יש המון.. כאשר הוותיקות ביניהן הן בזק בינלאומי, 013 נטוויז'ן, ו- 012 סמייל. הספקיות החדשות יותר הן 018 אקספון, אינטרנט רימון אשר מספקת "אינטרנט כשר" על ידי סינון תכנים אלימים ופורנוגרפיים, ומיועדת בעיקר לציבור הדתי, 099 פרימו תקשורת, טריפל סי, אקספון, הוטנט, 019 טלזר, ספוט-נט, פרטנר תקשורת ועוד.

הספקיות המובילות בארץ הן אלו שמשתמשות בסיבים אופטיים ומציעות מהירויות גלישה גבוהות במיוחד, אך חשוב לציין גם שהמחיר הוא בהתאם. כל אחת מהחברות הללו מציעה בין 2-4 מסלולים בערך, כאשר לכל מסלול יש קצבי הורדה והעלאה שונים.

תשתית וספק באותה החברה

בנובמבר 2014 אושרה "רפורמת השוק הסיטונאי" או בשמה המוכר יותר "רפורמת הפס הרחב" של משרד התקשורת והיא נכנסה לתוקף בפברואר 2015. הרפורמה בעצם אומרת שספקיות אינטרנט יוכלו לרכוש את שירותי התשתית במחירים סיטונאים ולמכור אותן ללקוחות בארץ כחבילה אחת של ספק ותשתית. כך הלקוח יתנהל מול חברה אחת בלבד המספקת לו שירותים של ספק ותשתית, וגם התחרות תהיה גדולה יותר. בגדול, הצרכן הישראלי רק הרוויח מהמהלך הזה מכל הבחינות, גם כל השירותים מרוכזים במקום אחד וגם המחירים טובים יותר.

אז לסיכום, תשתית האינטרנט היא הכביש המחבר בין הבית, העסק, המשרד, בית הספר או כל מקום אחר ממנו אתם גולשים, לבין השרתים או האתרים שבהם אתם גולשים. והספק הוא בעצם כלי התחבורה שאיתו תגיעו ממקום למקום. כלומר, מאתר לאתר. נכון להיום, מומלץ לרכוש שירותי תשתית וספק באותה החברה, וזאת בכדי שיהיה לכם קל יותר להתנהל מול גורם אחד בלבד, אם זה כאשר תצטרכו את שירות הלקוחות, צוות התמיכה הטכנית ושאר השירותים שהחברה מציעה.

| אולי יעניין אותך גם


 



הצטרפו אל +900 גולשים, המקבלים עדכונים שוטפים על תוכן עדכני ובלעדי של חדשות, מדריכים וסיקורים למחשבים ולסלולר