Skip to main content

GtG מול MPRT - כל מה שצריך לדעת על זמן תגובה במסכי מחשב

 |  טוני מלינקוביץ'

גיימרים, בוודאי נתקלתם לא מעט פעמים במושג 'זמן תגובה' כאשר חיפשתם מסך מחשב חדש או כשביקשתם המלצה למסך באחד מהפורומים או בקבוצות המחשבים והחומרה השונות שיש ברשתות החברתיות. יש המון דיונים ברשת על זמן התגובה והחשיבות שלו, ומה הוא זמן התגובה אשר נחשב טוב עבור גיימינג. בכתבה זו, נסביר מה זה בכלל זמן תגובה, איך מודדים אותו והאם הוא באמת חשוב לגיימרים ?

זמן התגובה של מסכי המחשב נמדד ביחידת המידה ms - כלומר, אלפית שנייה, ובעוד שבכל המסכים משתמשים באותה יחידת מידה, במסכים שונים זמן התגובה יכול לייצג נתון אחר לגמרי. למעשה, קיימות כיום שתי שיטות עיקריות למדידת זמן התגובה של המסך וכל אחת מהן מודדות משהו שונה.

מדידה בשיטת GtG

שיטת המדידה היותר פופולרית מבין השתיים היא שיטה הנקראת GtG או בשמה המלא Gray To Gray. שיטה זו מודדת את הזמן שלוקח לכל פיקסל ופיקסל במסך לעבור מצבע אחד לצבע אחר. לדוגמה: כמה זמן ייקח לפיקסל מסוים לעבור מצבע אדום לצבע כחול. ככל שזמן התגובה הזה נמוך יותר המשתמשים אמורים לראות תמונה עדכנית יותר במהירות גבוהה יותר, דבר שיכול להוות יתרון משמעותי לגיימרים תחרותיים המשחקים במשחקי eSports (ספורט אלקטרוני).

מדידה בשיטת MPRT

מנגד, קיימת שיטת מדידה נוספת שהופכת למאוד פופולרית בשנים האחרונות אשר נקראת MPRT, או בשמה המלא - Moving Picture Response Time. שיטת MPRT לא בודקת כמה זמן לוקח לכל פיקסל להחליף צבע, אלא היא בודקת כמה זמן הפיקסל נשאר על המסך. בפועל, המשמעות היא שככל שזמן ה- MPRT גבוה יותר כך יהיה יותר Motion Blur (טשטוש בזמן תנועה). ככל שה-MPRT יהיה נמוך יותר, כך התמונה תהיה ברורה וחלקה יותר ופחות מטושטשת בזמן תנועה.

איך העין רואה עצמים נעים במסך

קרדיט תמונה: מיקרוסופט

מה משפיע על זמן התגובה

זמן התגובה של המסך מושפע באופן ישיר מהפאנל שלו. לרוב, מסכים בעלי פאנל TN יגיעו עם זמן תגובה נמוך יותר מאשר מסכים בעלי פאנל IPS. בנוסף לסוג הפאנל גם איכות הפאנל ושאר הרכיבים במסך משפיעים על זמן התגובה.

שיטת MPRT מעניינת במיוחד מפני שגם היא תלויה בקצב הרענון של המסך. ככל שקצב הרענון גודל, כך גם זמן התגובה הנמדד ב- MPRT יורד. בנוסף לקצב הרענון, יש גם השפעה של טכנולוגיות מודרניות כמו Black Frame Insertion (הוספת פריים ביניים שחור להפחתת הטשטוש בתנועה) וניהול חכם יותר של הפיקסלים במסך.

לעומת זאת, שיטת GtG לא מושפעת מקצב הרענון וזמן התגובה של המסך נשאר קבוע, גם אם המסך הוגדר לקצב רענון של 60Hz, 120Hz או אפילו 240Hz. יש הטוענים גם כי זמן התגובה עולה מעט כאשר הפאנל של המסך מתחמם, אך זה תלוי מאוד בדגם של המסך.

איזו שיטת מדידה עדיפה יותר ומה נחשב לזמן תגובה טוב ?

כאמור, בעוד ששתי השיטות מודדות את זמן התגובה של המסך, הן מודדות דברים מעט שונים והמדידה עצמה מתבצעת באופן שונה. אז על מנת לקבל את תמונת המצב המלאה על מסך המחשב שאתם מעוניינים לרכוש, אנו ממליצים לבדוק את זמן התגובה שלו הנמדד בשתי השיטות, במידה והיצרן חשף את כל הנתונים הללו.

באשר לזמן תגובה "טוב", ישנן דעות חלוקות ברשת ונכון לעכשיו אין תשובה חד משמעית בנושא הזה. אם אתם לא גיימרים אז זמן התגובה לא מהווה פקטור משמעותי עבורכם והוא לא ישפיע על חווית השימוש במחשב או במסך. אם אתם כן גיימרים או אפילו גיימרים תחרותיים, ההמלצה היא לחפש מסך עם זמן תגובה של 4ms GtG ומטה וזמן תגובה של 1ms MPRT.

| אולי יעניין אותך גם


 



הצטרפו אל +900 גולשים, המקבלים עדכונים שוטפים על תוכן עדכני ובלעדי של חדשות, מדריכים וסיקורים למחשבים ולסלולר