בעולם המחשוב האישי התרגלנו לכך שמערכת ההפעלה ווינדוס (Windows) המיועדת לשוק הצרכני היא מערכת הפעלה אחת שזמינה בגרסאות Home ו- Pro. אולם, דיווחים עדכניים מהימים האחרונים חושפים כי מיקרוסופט ביצעה מהלך של "פיצול" דרמטי בליבת המערכת, המפריד בין מעבדי ARM ל- x86 המסורתיים.
במסמך התמיכה שהחברה פרסמה ביום שלישי, היא מדגישה כי ווינדוס 11 בגרסה 26H1 לא תופץ כעדכון למחשבים קיימים, אלא תהיה זמינה בשלב הראשון רק למחשבים חדשים שיגיעו לשוק עם דורות מעבדים נבחרים בתחילת 2026.
הפיצול בא לידי ביטוי בגרסת 26H1, שתהיה מיועדת אך ורק למחשבים המגיעים עם שבבי ה- Snapdragon X2 Elite החדשים של קוואלקום. מדובר במהלך כל כך גדול ומורכב עד כדי כך שמיקרוסופט הודיעה כי משתמשים שיריצו את גרסה 26H1 לא יוכלו לשדרג לגרסת 26H2 שתצא במחצית השנייה של 2026. הסיבה ? שתי הגרסאות מבוססות על ליבות ווינדוס שונות לחלוטין.
המהלך הדרמטי של מיקרוסופט מסמן את סופו של עידן "ווינדוס האחידה" ומעורר תהיות בנוגע לעתיד חוויית המשתמש. על ידי פיצול ליבת מערכת ההפעלה למסלול פיתוח נפרד עבור מעבדי Arm, החברה יוצרת למעשה "גרסת בטא ממוסחרת" – מצב שבו בעלי מחשבים חדשים הופכים לנסיינים של ארכיטקטורה שעוד לא הוכחה כבדוקה. חוסר היכולת לשדרג מגרסת ה- Arm לגרסת ה- x86 המוכרת מציב את הצרכנים בפני דילמה: האם להמר על "טעימה מהעתיד" שייתכן ומהווה הצצה ל- Windows 12, או לדבוק בגרסה המוכרת והבטוחה.
לצערנו מיקרוסופט מקריבה את הפשטות לטובת אופטימיזציה מקסימלית לחומרה חדשה ומשנה את חוקי המשחק שהכרנו בעשור האחרון.







