טוב אבל לא מושלם: כל מה שצריך לדעת על הזיכרון של ChatGPT

אם אתם משתמשים ב-ChatGPT מדי יום, סביר להניח ששיתפתם איתו לא מעט מידע אישי, בין אם ביקשתם עזרה בעריכת פוסטים לבלוג, חשפתם רעיונות לפרויקטים חלומיים או אפילו אם הפכתם אותו למטפל האישי שלכם. עם זאת, כדאי לזכור שמדובר בכלי טכנולוגי חכם ולא באיש מקצוע ולכן מומלץ להפעיל שיקול דעת בשיחות איתו, במיוחד כשמדובר בהחלטות חשובות בחיים.

אחת התכונות המרכזיות שהופכות את ChatGPT לכלי יעיל היא הזיכרון שלו. אומנם יש לו יכולת לזכור פרטים, העדפות והקשרים משיחות קודמות, אך לעיתים נראה כי המערכת שוכחת פרטים ומידע חשוב – כאילו לא סייעה לנו קודם לכן בכתיבת מייל רגיש, פתרון בעיה טכנית או התמודדות עם פרידה בתחילת השבוע.

אם אי פעם תהיתם כיצד ChatGPT מצליח לענות תשובות חכמות במיוחד, אך משום מה שוכח מי אתם ככל שעוברים הימים, אתם לא לבד. מדובר באחת השאלות הנפוצות ביותר בקרב המשתמשים והתשובה טמונה באופן שבו פועלת מערכת הזיכרון של המודל.

 

איך מנהלים את הזיכרון של ChatGPT ?

בעבר, ChatGPT סבל מבעיה של זיכרון קצר טווח, בעיקר בגרסה החינמית שלו. המערכת הסתמכה על מה שמכונה 'חלון הקשר'. כלומר, היא הגיבה בהתאם להודעה הנוכחית ולמספר הודעות קודמות בלבד. אך ברגע שהשיחה הסתיימה, פרטים רבים נמחקו ולא נשמרו.

מוקדם יותר השנה, השיקה OpenAI מערכת זיכרון מתקדמת יותר ל- ChatGPT, שהפכה את הצ'אטבוט לעוצמתי במיוחד. עבור משתמשים המשלמים על הגרסאות המוצעות בתשלום, כמו Plus או Pro, פונקציית הזיכרון מופעלת כברירת מחדל, מה שמאפשר למערכת לזכור פרטים חשובים, כמו שם המשתמש, העדפות סגנון, פרויקטים מתמשכים ומטרות חוזרות. היכולת הזו מאפשרת ל- ChatGPT להתאים את השיחות העתידיות באופן אישי יותר, כך שהחוויה הופכת חלקה, מדויקת ורלוונטית יותר עם הזמן.

תוכלו לבדוק בדיוק מה ChatGPT יודע וזוכר מהשיחות שלכם. כל מה שאתם צריכים לעשות זה להיכנס להגדרות של ChatGPT בממשק האינטרנטי או באפליקציה ולהגיע לאפשרות ניהול זיכרון. לחצו על שם המשתמש שלכם ולאחר מכן Settings (הגדרות), אחרי זה על Personalisation (התאמה אישית), ואז על Memory (זיכרון) ולבסוף על Manage Memories (ניהול זיכרון). שם תוכלו לצפות בכל מה ש- ChatGPT שמר מהשיחות שלכם, לעדכן את הפרטים או למחוק אותם.

ניתן גם לשאול את ChatGPT את השאלה הבאה: "What do you remember about me?", אך רוב הסיכויים שהתשובה שלו לא תהיה ממש ברורה ומפורטת.

תוכלו גם לבקש מ- ChatGPT לשכוח מידע מסוים או לעדכן אותו. אם אתם לא רוצים שהוא יזכור נושא מסוים ששוחחתם עליו או ישתמש בהקשרים משיחות קודמות, תוכלו לעבור למצב "צ'אט זמני" (Temporary Chat), שבו הזיכרון מושבת לחלוטין על ידי לחיצה על לחצן הצ'אט הזמני (סמל בצורת עיגול) שנמצא בפינה הימנית העליונה של החלון.

איך בנוי הזיכרון של ChatGPT ?

מערכת הזיכרון של ChatGPT מורכבת משני חלקים מרכזיים: החלק הראשון נקרא 'זיכרונות שמורים' (Saved memories). בחלק זה נשמר מידע באופן רשמי על ידיכם או על ידי המערכת, כמו השם או העיסוק שלכם.

החלק השני נקרא 'זיכרונות משיחות קודמות' (Chat history). בחלק זה נשמרות תובנות, העדפות ודפוסים שהמערכת מסיקה מתוך שיחות עבר. השילוב של שני החלקים הללו מאפשר ל- ChatGPT לספק חוויית שיחה עקבית, מותאמת אישית ויעילה יותר.

תוכלו להפעיל או לכבות את שני סוגי הזיכרון הללו על ידי לחיצה על שם המשתמש שלכם ולאחר מכן על Settings, אחרי זה לחצו על Personalisation ואז על Memory. שם הם יופיעו.

זיכרונות שמורים וזיכרונות משיחות קודמות ב- ChatGPT

לא צפוי

מערכת הזיכרון של ChatGPT ממשיכה להתפתח, אך נכון לעכשיו היא רחוקה מלהיות מושלמת. הפעלה של שני סוגי הזכרונות שציינו קודם לכן – הזיכרון השמור והזיכרון משיחות קודמות, אינה מבטיחה שהוא יזכור את כל הפרטים עליכם או ידייק בכל פעם שאתם משוחחים איתו.

מחקרים מראים כי קשה לנבא אילו פרטים יישמרו והוא גם לא זוכר בקשות ספציפיות, אלא אם הן נשמרות במפורש או חוזרות לעיתים תכופות. בנוסף, ChatGPT לא שומר תמלילים מלאים של שיחות עבר ואינו עוקב אחר תהליכי עבודה או יצירה, אלא אם כן מלמדים אותו במפורש וגם אז – ייתכן שיידרשו תזכורות חוזרות.

איך מלמדים את ChatGPT לזכור ?

ניתן לשפר את חוויית השימוש ב- ChatGPT באמצעות הגדרות מותאמות אישית – האפשרות 'Custom Instructions' (הוראות מותאמות אישית), מאפשרת לקבוע מראש את סגנון השיח המועדף, פורמט התשובות או מטרות השיחה וכך להבטיח שהמערכת תפעל בהתאם לצרכים האישיים של המשתמש. כדי להגיע להגדרות הללו לחצו על Settings, לאחר מכן לחצו על Personalisation ואז על Custom Instructions.

אם אתם לא בטוחים ש- ChatGPT שומר מידע ופרטים מסוימים בזיכרון שלו, תוכלו פשוט לבקש ממנו במפורש לזכור אותם במהלך השיחה. לדוגמה, אמרו לו או רשמו: "תזכור שאני מדבר בעברית מודרנית" והמערכת תאשר את ההעדפה הזו, או שתופיע תגית המציינת "Updated saved memory" מעל התשובה, מה שמצביע על כך שהפרט הזה עודכן ונשמר בזיכרון.

כדי לשמור על רצף עבודה יעיל, מומלץ לפתוח כל שיחה עם סיכום קצר של ההקשר או הפרויקט הרלוונטי. בנוסף, שימוש בהנחיות ממוקדות לפי פרויקט יסייע ל- ChatGPT להישאר ממוקד במטרה.

אם אתם לא בטוחים מה המערכת זוכרת, תוכלו לבדוק בכל רגע את הגדרות הזיכרון, לערוך את הפרטים שנשמרו או לאפס את המידע באופן מלא, בהתאם לצרכים ולשימושים שלכם.

לסיכום, הזיכרון של ChatGPT ממשיך להשתפר בקצב מהיר, עם יכולות מרשימות לייצור רצף שיחה והקשר. עם זאת, מדובר במערכת שאינה מושלמת שלעיתים גם עלולה לשכוח פרטים חשובים. לכן, מומלץ להתייחס אליה כמו לעוזר חכם שאומנם מסייע ביעילות בנושאים רבים, אך תלוי מאוד בהקשר שתספקו לו בשיחה.

שליטה בהגדרות, סבלנות וחזרה על פרטים משמעותיים בעת הצורך הם המפתח לשימוש יעיל ומדויק יותר במערכת ההחכמה שעומדת מאחורי הצ'אטבוט הפופולרי.

אולי יעניין אותך גם

 
דילוג לתוכן