טכנולוגיית AirPlay של אפל (Apple) הפכה לחלק בלתי נפרד מחיי היום-יום של משתמשי אייפון, אייפד ומק. בלחיצה אחת הם יכולים לשקף/לשדר את מה שמופיע על המסך של הסמארטפון, טאבלט או המחשב שלהם לטלוויזיה, לנגן מוזיקה ברמקולים אלחוטיים ועוד, בצורה חלקה והכי חשוב – ללא כבלים. אבל מאחורי הנוחות והפשטות מסתתרות לא מעט סכנות הקשורות לפרטיות המשתמשים, שרובם כלל לא מודעים אליהן.
מה זה AirPlay ?
טכנולוגיית AirPlay פותחה ומתוחזקת על ידי אפל ומיועדת לשדר מדיה באופן אלחוטי ממכשיר אחד לאחר. לדוגמה: ניתן לשדר/להזרים וידאו ותמונות ממכשיר האייפון לאפל טי.וי (Apple TV), או לשדר מוזיקה ממחשב המק לרמקולים אלחוטיים תומכים. טכנולוגיה זו פועלת גם דרך רשת הווייפיי (WiFi) הביתית וגם דרך הבלוטות' (Bluetooth).
הסכנות של AirPlay
למרות שמדובר בטכנולוגיה מתקדמת ושימושית במיוחד היא טומנת בחובה לא מעט סכנות, כאשר רובן קשורות לפרטיות המשתמשים.
שידור פתוח לכולם
מכשירים שתומכים ב- AirPlay מאפשרים שידור מכל מכשיר שנמצא באותה רשת אלחוטית, אלא אם המשתמש הגדיר אחרת. המשמעות של זה היא שכל מי שמחובר לרשת האלחוטית שלכם – בין אם זה שכן, אורח, או אפילו האקר לא עלינו, יכול תאורטית לשדר לטלוויזיה שלכם או להאזין להודעות קוליות שקיבלתם בוואטסאפ (Whatsapp), שלהן אתם מאזינים באמצעות רמקול אלחוטי. מעבר למבוכה, מדובר גם בפרצה לפרטיות.
חשיפת מידע אישי ורגיש בזמן שיקוף מסך
כאשר משתמשים באפשרות של שיקוף מסך אז כל מה שמופיע על המסך של האייפון או האייפד משודר בזמן אמת גם בטלוויזיה או במסך חיצוני שמקושר לאותו מכשיר. טעות נפוצה של לא מעט משתמשים היא שהם שוכחים לכבות את השיקוף לאחר שהם מסיימים לשקף את המסך שלהם, מה שעלול להוביל לחשיפת מידע ותכנים רגישים, כמו מיילים, הודעות פרטיות, ואפילו פרטי אשראי וסיסמאות.
שיקוף מסך במקומות ציבוריים – קרקע פורייה לדליפת מידע
בבתי קפה, בתי מלון, ספריות, כיתות לימוד או משרדים, בהם קיימות רשתות ווייפיי פתוחות או שיתופיות, השימוש ב- AirPlay יכול להיות בעייתי במיוחד. מספיק שהמשתמש שוכח לשנות את הגדרות ה- AirPlay, או מתחבר לרשת פתוחה כלשהי, והוא מאפשר לאדם זר עם כוונות זדוניות לצפות או לשלוט בתוכן שמוקרן מהטלפון שלו, ואפילו להפיץ נוזקות למכשירים אחרים.
איך תוכלו להגן על המידע שלכם בזמן השימוש ב- AirPlay ?
יש מספר פעולות שמומלץ לבצע לפני, בזמן ולאחר שמשתמשים ב- AirPlay:
- הוספת קוד: הגדירו קוד ייעודי לשימוש ב- AirPlay. כך כל ניסיון התחברות ושידור ידרוש אישור ידני או סיסמה.
- כיבוי AirPlay: סיימתם לשדר או לשקף את המסך ? כבו את ה- AirPlay. במיוחד כשאתם נמצאים במקומות ציבוריים.
- שימוש ברשת אלחוטית מאובטחת בלבד: הימנעו משימוש ב- AirPlay ברשתות ציבוריות והגדירו סיסמה חזקה לרשת הווייפיי הביתית/משרדית שלכם.
- בידקו את הגדרות ה- AirPlay לעיתים קרובות: הגדרות יכולות להשתנות, בין אם אתם שיניתם אותן בעצמכם בטעות או לא, או בין אם אפליקציה זדונית או האקר שינו אותן. לכן, חשוב לבדוק את הגדרות הפרטיות במכשיר והגדרות ה- AirPlay לעיתים קרובות יותר ולהתאים אותן לשימושים שלכם ולמכשירים שאתם מאפשרים להתחבר אליהם.
לסיכום, טכנולוגיית AirPlay של אפל מציעה חוויית שיקוף ושידור נוחה וידידותית, אבל כמו בכל טכנולוגיה, גם היא לא חפה מסכנות, פרצות ואיומים. המשתמשים חייבים להיות מודעים לסכנות האפשריות ולנקוט בצעדי זהירות שונים שלא מסובך לבצע אותם, אך הם בהחלט קריטיים. אחרי הכל, כשמדובר בפרטיות שלנו, עדיף להקדים תרופה לפריצה.