Skip to main content

הסמארטפון מתנהג מוזר ? כך תדעו אם מישהו מרגל אחריכם

 |  יאיר מור

בשנים האחרונות, ובעיקר בשנה שחלפה מאז הגילוי המסעיר לפיו פייסבוק אפשרה לחברות גישה כמעט בלתי מוגבלת למידע האישי שלנו, החלו רבים לחשוש שאולי מומחי הפרטיות שמזהירים מהסמארטפונים לא סתם מברברים ומפחידים אותנו.

אחרי הכל, הסמארטפונים כוללים מידע רב - החל מסיסמאות גישה לחשבונות שונים, או פרטים אישיים שמסייעים בניחוש הסיסמאות לשירותים האלה, דרך התכתבויות עם חברים, עמיתים לעבודה ובני/בנות זוג פוטנציאליים ועד תמונות שלא היינו רוצים שיגיעו לידיים הלא נכונות וישמשו לסחוט אותנו.

השאלה היא איך מונעים מזרים גישה למידע שבסמארטפון שלנו, במיוחד כאשר נחשפות ללא הפסקה אפליקציות זדוניות שהצליחו להסתנן לחנות האפליקציות של גוגל (ולפעמים גם של אפל) ולהגיע למיליוני הורדות. אפילו משתמשים זהירים עלולים ליפול בפח, ולכן, מעבר לזהירות בהורדת אפליקציות, כדאי לשים לב לסימנים שעשויים להעיד שעל הסמארטפון שלכם רצה אפליקציית ריגול שאוספת עליכם מידע ומעבירה אותו לגורם צד שלישי או למישהו אחר שממש מעוניין בו.

9 סיבות לחשוד שיש לכם אפליקציית ריגול בסמארטפון

אלו הדברים העיקריים שעליכם לבדוק אם אתם חושדים שמישהו "התלבש" על הסמארטפון שלכם.

שימוש בגלישה סלולרית

אפליקציות ריגול שולחות מידע שהן אוספות מהטלפון שלכם לגורם כלשהו באמצעות הרשת. האפליקציות הפחות מתוחכמות ביניהן עשויות לעשות את זה על חשבון הגלישה הסלולרית - מה שיגרום לבזבוז תוכנית הגלישה שלכם. כדאי מאוד לעקוב אחרי צריכת המידע הסלולרית (נמצאת ברוב המכשירים תחת הגדרות --> קישוריות --> שימוש במידע, או אם המכשיר שלכם מוגדר בשפה האנגלית Settings --> connections --> data usage) ולשים לב אם הגרף קופץ פתאום בלי הסבר הגיוני, או אם מופיעות ברשימת האפליקציות הבזבזניות ביותר כאלו שלא אמורות להיות שם.

שימוש בסוללה

גם אם הן מוצאות דרך להסוות את הפעילות שלהן על ידי שליחת המידע בזמן שאתם מחוברים לרשת WiFi, שבה אין הגבלה על הגלישה, אפליקציות ריגול עדיין גורמות לבזבוז מסוג אחר - של הסוללה. אם חיי הסוללה של המכשיר שלכם מתקצרים פתאום באופן משמעותי (ואנחנו לא מתכוונים לשחיקה הדרגתית במכשירים בני שנה ומעלה, אלא ירידה דרסטית תוך מספר ימים) - בדרך כלל, ההסבר לזה הוא שעל המכשיר שלכם הותקנה אפליקציה זדונית שנועדה לרגל אחריכם. ירידה דרסטית במיוחד בחיי הסוללה נגרמת על ידי אפליקציות שמקליטות אתכם באמצעות המצלמה ו/או המיקרופון של המכשיר (וזו, אגב, ההוכחה שפייסבוק לא עושה זאת).

האטה בביצועים

סוג שלישי של בזבוז שגורמות אפליקציות ריגול הוא של זיכרון העבודה (RAM) של המכשיר. בדרך כלל, אם אתם מפעילים הרבה אפליקציות במקביל תרגישו ירידה בביצועים ותוכלו לסגור אפליקציות ממסך האפליקציות הפתוחות - אבל אם זו אפליקציה סמויה הביצועים יירדו גם כאשר מספר האפליקציות הפתוחות לפי מסך הניהול אינו עובר את הרף שאמור לפגוע במהירות המכשיר (שתלויה מאוד בדגם שיש לכם).

אתחולים פתאומיים

אם המכשיר שלכם מאתחל את עצמו בלי שום אזהרה ובלי שעשיתם משהו שגרם לו להתחמם או לקרוס, סביר להניח שמישהו שולט עליו מרחוק. זה אומר שמלבד לגרום למכשיר לבצע אתחול, הוא יכול כנראה גם לבצע שיחות על חשבונכם, לחטט במידע שעל המכשיר, ולהפעיל או להפסיק הקלטה מהמצלמות והמיקרופונים בכל עת שיחפוץ.

בעיות בכיבוי המכשיר

מצד שני, קיימת גם אפשרות הפוכה: אפליקציות ריגול רוצות לשלוח מידע חדש למפעילים שלהן כמה שיותר מהר. לכן, אם סיימתם רצף שיחות או צילומים וניסיתם לכבות או להפעיל את המכשיר מחדש והכיבוי התבטל או לקח יותר זמן מהרגיל - זה עשוי להיות סימן שאפליקציית ריגול נמצאת באמצע העברת המידע החדש ומנסה לעכב את הכיבוי כדי לסיים תחילה את מלאכתה.

התראות פנטום

כמו שאפליקציות ריגול יכולות לאתחל את הטלפון או לעכב אתחול או כיבוי, הן יכולות גם להדליק אותו - לא ממצב כבוי, אלא ממצב המתנה. אם המסך שלכם נדלק פתאום ללא הסבר, או משמיע צליל התראה ולאחר שאתם בודקים אתם בעצם לא רואים שהתקבלה שום התראה - יכול מאוד להיות שאפליקציית ריגול מעלימה את התראות השליטה של עצמה לפני שאתם מספיקים לראות אותן, אך לא מספיק מתוחכמת כדי לעקוף את מנגנון ההתראות של המכשיר ש- "מלשין" על העובדה שקורה משהו מוזר.

הודעות מוזרות

סוג "שקוף" אפילו יותר של התראות שעשויות להעיד על אפליקציית ריגול הן הודעות SMS מסתוריות. אפליקציות ריגול זולות יחסית, מהסוג שמוצע בדרך כלל תמורת כמה דולרים לבני/בנות זוג כדי לבדוק אם אתם בוגדים, נשלטות לפעמים על ידי הודעות SMS פשוטות, שבמקום מילים מכילות דפוסים מסוימים שהאפליקציות יודעות לפרש כפקודות. כך, למשל, אם אתם מקבלים הודעות כמו <startrec?authcode=71462> או <$creenc@pture?length=60s> (בפועל כנראה הכוונה של הפקודה תהיה פחות שקופה, הדוגמאות הללו נועדו להמחשה בלבד) - כנראה שאפליקציית ריגול שלא מצליחה לתקשר באופן סמוי דרך האינטרנט (למשל אם ניהול הסוללה האגרסיבי במכשירכם מונע זאת ממנה) מתקשרת עם המפעיל שלה דרך SMS.

קולות מוזרים בזמן שיחות

מכירים את הקליקים שמסגירים את הציתות לקווי טלפון ישנים ? כמו שהיה פעם בסרטים. אז היום זה כבר לא עובד ככה, אבל רעשים אחרים שמופיעים במהלך שיחה עשויים להעיד על צד שלישי ש- "משתתף" בה ללא ידיעתכם. עם זאת, כדאי לזכור שרעשים רבים נובעים מפעולות שאחד משני צדדי השיחה עושה - כמו למשל לדבר עם אוזניות חוטיות ולשחק עם החוט בזמן השיחה, או להזיז את האצבע קרוב מאוד למיקרופון בזמן השיחה.

התחממות במצב המתנה

אנחנו לא אומרים שכל פעם שהטלפון מתחמם זה אומר שמרגלים אחריכם - אבל אם זה קורה כשאתם לא משתמשים בו, זה צריך להדליק נורה אדומה.

באופן כללי, אפשר לומר שכל שינוי פתאומי בהתנהגות הסמארטפון שלא נגרם עקב פעולה של המשתמש - מעורר חשד, והמפתח לגילוי טמון במעקב צמוד ותשומת לב לפעולת המכשיר.

| אולי יעניין אותך גם


 



הצטרפו אל +900 גולשים, המקבלים עדכונים שוטפים על תוכן עדכני ובלעדי של חדשות, מדריכים וסיקורים למחשבים ולסלולר