ביום חמישי האחרון, גוגל רמזה על תחילתו של עידן חדש בחיפוש מידע, כשהכריזה על העברת "מצב AI" (או AI Mode) משלב הניסויים המבוקר של מעבדות החברה אל הציבור הרחב.
המשמעות של מהלך זה היא שמשתמשים יוכלו בקרוב להתנסות באופן ישיר ביכולות החיפוש המשופרות הנוצרו על ידי בינה מלאכותית (AI). מדובר בקפיצת מדרגה משמעותית במימוש החזון של החברה בנוגע לצורה שבה נאסוף מידע בעתיד.
לאחר תקופה לא קצרה של פיתוח ובדיקות אינטנסיביות במעבדה, נראה כי "מצב AI" מוכן כעת לפרוץ אל העולם האמיתי ולשנות את הדרך בה אנו מחפשים ומקבלים תשובות לשאלותינו. לפי ענקית החיפוש "אחוז קטן של אנשים" יראו בשבועות הקרובים את מצב "בינה מלאכותית" שלה, או תשובות שנוצרו על ידי בינה מלאכותית בתוצאות החיפוש שלהם. זוהי התשובה של גוגל לשירותים של חברות גדולות בתחום כמו Anthropic למשל, שעונים לשאילתות באמצעות בינה מלאכותית ומציגים תשובות שמשתמשים אחרים כבר הזינו בעבר.
ב- 2023 גוגל ביצעה שינוי משמעותי במנוע החיפוש שלה, ובמקום להציג רק קישורים, היא התחילה לספק סיכומים שנוצרו על ידי בינה מלאכותית. שימוש בבינה מלאכותית כבר קיים בשירותים אחרים של גוגל, כמו כרום (Chrome), שמאפשר למשתמשים לסכם דפי אינטרנט ודרייב (Drive) שמציע סיכום מסמכים.
משרד המשפטים האמריקאי שמנסה לפצל את גוגל לא מעט זמן, כולל ניסיון להפריד ממנה דפדפן כרום, כעונש על מה שהוא מגדיר כמונופול לא חוקי, טוען ש- "מצב AI" הוא ניסיון נוסף של החברה להתערב בחיפושים של המשתמשים ולהציג תוצאות משלה כבר במקומות הראשונים.
במחשבים נייחים, מצב AI מפצל את חוויית החיפוש לשניים: בעוד שהתשובה הסטנדרטית של גוגל מוצגת מימין, יחד עם קישורים בולטים של המקורות, המידע העיקרי מסוכם ומוצג בעמודה השמאלית. אומנם לעיתים נדירות מצוין שם האתר כמקור, אך הקישורים האמיתיים המובילים לאתרים עצמם מופיעים בקטן בסוף כל תקציר כסמלי שרשרת קטנים ודהויים, שכמעט ולא ניתן לראות. הסמל של השעון שמופיע בצד שמאל, מציג שאילתות שהמשתמש הזין בעבר, כך גוגל יכולה להבין את ההעדפות שלו בנושא מסוים.
כרגע, "מצב AI" שונה לחלוטין מהתצוגה המוכרת של רשימת קישורים כחולים ומהמראה של עמוד החיפוש המסורתי. הוא מציג אך ורק את התוכן שנאסף ונערך באופן בלעדי על ידי גוגל עצמה, ללא כל אפשרות לגשת למקורות שמהם נלקח המידע.
למרבה הצער, נראה כי גוגל מטשטשת את הגבולות בין אתרים שהשקיעו מאמצים רבים בבדיקות מעמיקות לבין כאלה שלא טרחו כלל. כעת, משתמשים יצטרכו לתת אמון בחוות הדעת של גוגל מבלי היכולת לבדוק אותה, או לצאת למסע וירטואלי בחיפוש אחר סמל הקישור הזעיר – בגודל כפתור ה- x המעצבן שאיתו אנו סוגרים פרסומות שקופצות בזמן שאנו צורכים תכנים שונים. החברה כנראה יודעת שהמשתמשים יוותרו מראש על הפעולה הזו – אותנו הגישה הזו קצת מדאיגה.